"מאז ומתמיד ועד ימינו הקולר (הצ'וקר) מהווה קישוט מרשים. השתמשו בקולר נשים מתרבויות שונות: מערביות-אירופאיות, אפריקאיות וגם מהמזרח הרחוק". כך כותבת בעלת הבלוג הישראלי התמוה והנישתי "חיה בסטייל". התיאור הזה עוסק באחד מחפצי האקססוריז הפופולריים ביותר של השנים האחרונות. כזה שהפך לסמל של טעם אופנתי ומשובח למרות שהוא מסמל משהו אחר לגמרי.
לצ'וקר, או בעברית – החונק, מסורת ארוכת שנים. באתרי אופנה מספרים שבנות מלוכה נהגו ללבוש אותו כבר בתקופת הרנסנס ואפילו בעת העתיקה. אבל את גל ההצלחה הנוכחי שלו מייחסים מרבית בעלי הטורים לערגה לניינטיז, העשור המטופש והנהדר שקם בשנה האחרונה לתחיה.
למרות הסימבוליקה המשפילה שלו, אפילו פעילות פמיניסטיות מוכרות ומוערכות כמו אמה ווטסון (הרמיוני גריינג'ר) מזוהות איתו. בארה"ב ובאירופה הוא כבר דומיננטי מאוד, ואפילו בישראל המאחרת בדרך כלל יש לו דריסת רגל, או רצועה. גוגל מלמד שאפשר למצוא גם "צ'וקר פמיניסטי" שכולל את סמל האישה (עיגול וצלב הפוך). רק לאחרונה דיווח מגזין הנוער של "ווג" שסשה אובמה לבשה צ'וקר בטקס רשמי של הבית הלבן כעדות לסטייל של בתו של הנשיא. כוכבות הוליוודיות מקפידות להגיע לאירועים נוצצים כשהם מעוטרות בקולר בפורמט סליזי, אלגנטי ומלכותי.
הדבר המוזר הוא שלמרות הדימוי הפאשניסטי שלו, הצ'וקר הוא בבירור אינסטרומנט שלקוח מעולם הסאדו מאזו. כלי שליטה שמדמה מערכת יחסים בין כלב לבין אדוניו. בריאיון מלוקק, אמריקאי וצבוע להחריד למגזין הנוער של ווג נשאלה דנה לורנז, מעצבת מותג התכשיטים "פאלון" שעיצבה "צ'וקרים" לכוכבות הוליוודיות רבות, מאיפה קיבלה את "הרעיון הגאוני" ליצור צ'וקרים שעשויים מעור.
DL: It was really the perfect moment for the choker. Mixing in leather was a way to create a toughness it needed. The wrapping reminded me of everything wonderful: corsets, ballerina pointe shoes, bondage style. It’s all about the mix in the Fallon collection.
הקלדתי את המילה bondage בגוגל והגעתי להרבה אתרי סקס. מבין השורות של דבריה המחכימים של דנה "כמובן שאני בעד חיות מקבל השראה מכולם ושונאת שמעתיקים ממני" לורנז, ניתן ללמוד שגם היא מודעת לאפקט הסאדו מאזוכיסטי של הצ'וקר.
אחת הסיבות שהצ'וקר לא מעורר תשומת לב היא שאין לו שם מכובס. הוא מה שהוא: חונק, אביזר דומינה קלאסי ומוכר שמסתווה לאקססוריז סקסי ואינטיליגנטי. העובדה שהמשמעות הליטרלית שלו היא חנק או צווארון לכלבים הופכת אותו לבלתי מזיק, קצת כמו ה"פוסיקאט" בתל אביב. חלק מהצ'וקרים זועקים סאדו, אחרים עדינים יותר, ויכולים גם להיראות כמו סרט קטיפה שקשור על הצוואר.
הצ'וקר מהווה מרידה נשית בפמניזים והתמסרות טוטאלית לדימויים הכי משפילים של האישה. עבדות, קשירה, רצועה וקולר. גם לוחמות זכויות נשים, זמרות ודוגמניות לובשות אותו בגאווה. חלקן מודעות לכוחו המיני וחלקן סבורות שמדובר באביזר נוי. הצ'וקר הוא תנועת נגד שהיא גם פרודיה: רצון של נשים שלא יכפו עליהן דימוי מודרני הכרוך בהיותן נשות קריירה חזקות או בהקשר המיני – במושאים תמידיים לתקיפה מינית, וניסיון לחזור לנרטיביים הדכאניים של גברים-נשים. הצ'וקר היה יכול להיחשב כמחאה פמיניסטית מתוחכמת אולם הוא אינו כזה. הוא המטוטלת שמפליגה לצד השני אחרי שהדינמיקה בין המינים נתקלה בקיר אטום של שעבוד יתר וזכויות יתר. לאף אחד כבר אין כוח היום להילחם, ומרוב מלחמות יש כאלו שמעדיפים פשוט להיכנע. יש כאלו שנחנקו כבר. יש כאלו שרק רוצים קולר.
